Historien om Tjamstan och Laven

Historien tog sin början 1943 då det togs ett beslut att bygga en slalombacke på Tjamstanberget mitt Malå. Där låg tidigare en sportstuga som uppfördes någon gång mellan 1940-1941. Stugans upphovsman hette Hjalmar Bask och tillsammans med många ideella krafter och 1500 kronor gjorde han sportstugans uppbyggnad möjlig. Stugan överläts till idrottsföreningen år 1943 i samband med bygget av slalombacke.

Slalombacken ledde till ett uppsving för den alpina idrotten i Malå! Rune Fallander flyttade till kommunen och ägnade stor kraft åt att utveckla sporten. Andra profiler som ska nämnas från slalomen i mitten av 1900-talet tiden var Erik Holm- lund, Folke Marklund, K.G. Sundin, P.O. Eriksson, Gösta Westling, Gunnar Bergström och Gunnar Norén. 

År 1948 byggdes ett start-torn i backen. År 1958 monterades den första skidliften upp.

Toppen för slalomepoken nåddes 1949 då DM-tävlingar gick av stapeln i Malå. Segrare blev Hasse Olofsson, Fjällvinden.

Bilderna visar Malås första lift, 1958. Bilden till höger är tagen innan lift fanns.

För en herrans massa är sedan flyttades gruvlaven från Rackejaurgruvan till foten av Tjamstanberget. En lave är ett uppfodringsverk som användes vid en gruva. Inne i laven vid Tjamstan finns ett konstverk av Tor Gunderssen som föreställer ett träd bestående av borrkärnor som symboliserar den växtkraft som finns inom Malås kommande generationer. Under många år uppvaktade Malå kommun alla nyfödda inom kommunen och varje barn som föddes fick ett blad med ett personligt runtecken som fästs på trädet. 

Det är Västerbottens enda kvarvarande gruvlave byggd i trä!

Idag finns en värmestuga, garage, konferenslokaler, uthyrningslägenhet, uthyrning av alpin utrustning med mera i Laven.


Informationen kring denna historia är hämtad både från gamla bilder, men även från en gedigen dokumentation som Egon Ebbeståhl, dåvarande ordförande i MALÅ IF genomförde inför MALÅ IF:s 60-årsjubileum 1996. Egon utformade en broschyr utifrån filmklipp där Martin Marklunds berättade om sin forskning kring föreningslivet i bygden och kompletterade sedan historien utifrån sparade mötesprotokoll.

Och hotellet då? När fick Malå ett hotell vid foten av berget? Bygget av den äldre delen av hotellet påbörjades 1961 och stod klart 1962.